Artikler

Mad på budget

mad på budget

Er du én af de mange, som har et stramt budget fx SU? Så får du her nogle ideer til mad på budget.

Vi alle gør det, selvom budgettet ikke lige helt er til det. Vi går enten ud på en restaurant eller café, fordi maden er bare lige det lækre end den rugbrødsmad, som venter på en hjemme i køleskabet. Samtidig er det superlet at sætte sig ned og bare bestille lige det man har lyst til. Dog er det også lige det dyre.

Vi alle vil have noget lækkert mad, men rugbrød er bare det billigste når man lever på budget. Derfor får du nu her nogle ideer til hvordan du kan spare til på budgettet, uden man skal ud og spendere hver dag.

Skab overblik over forbruget

Er det helt nyt for dig at bo ude? Så kan det godt være svært med et madbudget, da man har været vant til, at ens mor eller far har købt ind. De første par måneder vil sikkert være et eksperiment for dig, men det er en super god idé hvis du får dig et madbudget. På den måde ved du hvor mange penge du har og hvor meget du bruger. Sæt et budget for hvor mange penge du vil bruge på mad, men tænk over om der også skal bruges til fornøjelser fx hvis du skal ud at spise en enkelt dag.

Når du har fået dig et overblik, så kan du måske på enkelte punkter skranke det mere ind, så du vil kunne spare flere penge på længere sigt.

Det kan være et hårdt arbejde, men det vil gøre tingene lettere for en selv.

Gå efter de billige varer

Et godt råd er at gå efter de billige varer. Køb xtra eller budget, som er de billigste varer man kan købe i bl.a. Bilka og SuperBrugsen. Kvaliteten er ringere, men skal du fx lave en spaghetti med kødsovs, så er de billige pakker med spaghetti helt fine og du kan ikke smage forskel. På den måde vil du kunne spare en del i længden. Samtidig så behøver ens madvarer ikke at være økologiske. Mange går op i økologi, men varerne er også lige det dyre.

Derudover vil det være en god idé at gå efter tilbuddene. Tjek tilbudsaviserne ud inden du handler, så ved du hvor du skal gå hen for at få de gode tilbud. Så kan det godt være, at der tilbud på forskellige ting i de forskellige forretninger, men så kunne du gå i den butik med flest tilbud i stedet for at gå rundt til alle butikker. Med en madplan vil det være let, da man ved hvad man skal gå efter.

Gå på udkig i dit køleskab

Alle gør det. Vi laver en hel pakke kylling filetter, også putter vi dem vi ikke spiste i køleskabet til en anden gang. Vi glemmer om dem, og får dem derfor ikke spist. Få spist dine rester, selvom det ikke altid er helt spændende. I stedet for at lade resterne ligge i køleskabet for længe, så du ikke kan spise dem, så få dem spist. Hvis ikke, så ender det med madspild, samtidig med at du har spildt penge på mad. Er dit køleskab fyldt med enkelte rester fx har du steg noget kylling, hvor du ikke spiste det hele. Har du nogle grøntsager liggende fx rødpeber, broccoli eller andet. Dette kunne bikses sammen til en æggekage. Mangler du æggene, så det ikke de dyreste af købe, og du får et lækkert måltid ud af det.

Du kan også bikse en lækker gryderet sammen med kyllingen, grøntsagerne og nudler eller ris. Står du også skal til at lave mad til frokost dagen efter, så kan du også bruge kyllingen til en sandwich.

Husk at tømme fryseren

Som mange andre, når man skal lave mad til en person, så får ofte købt køs i for store mængder, derfor fryser man kødet ned, så man ikke skal bruge det med det samme. Det kan også være du har købt grøntsager på frost, som ligger i en lang periode i fryseren. Derfor er det en god idé at tømme fryseren et par gange i måneden. Måske du finder noget du havde glemt, som kan bruges til noget lækkert. Derved har du til måltid, uden du skal ud at bruge penge igen, som du egentligt allerede har brugt tidligere.

Det kan også være praktisk at gøre brug af din fryser, fordi du har mulighed for at købe store pakker af fx kylling, hvis det nu er på tilbud. Det er ikke altid spændende at få kylling 5 dage i streg, så frys det ned og få en pause fra kyllingen.

Impulskøb er et no-go

Der skal helt sikkert være plads til lækkerier, men det er også impulskøbene der er dyrest. Du går igennem supermarkedet, og ser en masse lækre ting, som du vælger at købe. Du ender med at skulle betale en del mere end forventet, og du ender med varer du egentligt ikke har behov for. Derfor lav en indkøbsliste, også hold dig til den. Som sagt så skal der være plads til lidt lækkert, men et godt råd er at tænke over hvad og hvor store mængder du vælger at købe.