Artikler

Sådan kommer du i topform med gymnastik

Kom i form med Gymnastik

Flere tusinde af danskere dyrker gymnastik både børn, unge og voksne. Men hvad er det der gør, at man har lyst til at dyrke gymnastik?

”Jeg går til gymnastik for at bruge nogle muskelgrupper jeg ikke bruger til daglig og for at undgå skader. Jeg synes det er sjovt at springe, og der er et godt socialt samvær imellem os. Jeg er altid glad når jeg kommer hjem fra gymnastik. Der er mange gode oplevelser forbundet med gymnastik.” – Harald, der går til gymnastik på holdet Seje damer og Friske gutter i Gedved nær Horsens.

Former for gymnastik

Ved gymnastik er der mange forskellige former for gymnastik. De mest hyppige, der er tale om er springgymnastik og rytmisk gymnastik. Dem vil der blive gået lidt mere i dybden med. Ellers er der bl.a. også motionsgymnastik, og flere former for konkurrence gymnastik m.m.

Springgymnastik

Ved springgymnastik benytter man forskellige redskaber, bl.a. minitrampolin, air tracks, måtter fx nedspringsmåtter, kiler og plint til at lave forskellige spring fx salto, skruer og spring på bane. Derudover bliver der også brugt andre redskaber, som man ser passende til holdet.

Rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik er en dansepræget gymnastik form, som udøves til musik. Der lægges stor vægt på elegance og rytme, hvor man laver kortere sekvenser eller serier til musik. Der bliver også brug håndredskaber til serier bl.a. køller, bolde eller tyndebånd.

”Gymnastik er en fantastisk sportsgren, da den indeholder nogle helt særlige værdier. Gymnastik er en sjov og interessant måde at dyrke motion på, eftersom du altid er i kontakt med vennerne, som skaber/danner et godt fællesskab til holdet. Ved gymnastik kæmper man både med at forbedre sine egne kompetencer indenfor spring og rytme, og man giver en hånd hvis nogle har brug for det. Sporten er ikke kun en sport, men en livsstil.” – Nikolaj, der er træner for Junior Nord og gymnast på Repholdet, begge i DGI Sydøstjylland

Gymnastik for både børn og voksen

Der er gymnastik for både børn og voksne. Mange lokale gymnastikforeninger tilbyder forældre/barn gymnastik, som starter fra barnet er 2 år gammelt. Jo ældre man bliver som barn, så er der hold hvor man både laver rytmisk og springgymnastik. Samtidig er der hold med kun rytmiskgymnastik, så der er noget for alle. Derefter kan man fortsætte på hold helt ind til man er voksen, hvor man også har samme mulighed med rytmisk og springgymnastik. Samtidig er der hold for ældre, så man har mulighed for at lave gymnastik hele livet. For at finde et hold, der passer ens aldersgruppe, men også niveau, så kan man altid undersøges ens muligheder i sin lokal forening, ellers har de helt sikkert nogle ideer til hvor man kan tage hen for at komme på et hold, der passer til ens behov.

Det kan være en god idé at starte i sin lokal forening fx hvis man er nybegynder, for at komme op på et godt niveau. Mange af de større hold ved unge, der kræver det at man har gået til gymnastik før og er aktiv i en lokal forening. Det ser man bl.a. ved Landsdelsholdene, som starter fra 4. klasse og op. På disse hold bliver man endnu bedre og man får helt nye udfordringer, da kravene er højere. Man får samtidig en større socialkreds at om færdes i med et godt socialt sammenhold. På nogle hold ser man er der omkring 80-100 gymnaster, som brænder for præcis det samme. Det vil man få meget ud af, og der vil ske en stor udvikling.

Udover et fantastisk sammenhold, så har man mulighed for at komme til stævner heriblandt det store DGI Landstævne, som sker hvert fjerde år. Går man på et landsdelshold, så er der også mulighed for at komme ud at rejse. Man kan bl.a. komme til Festvel del Sol i Riccione, Italien og mange andre steder, for at vise den danske version af gymnastik.

”Gymnastik for mig har altid betydet alt: rigtig godt fællesskab, gode minder og godt sammenhold. Bevægelse og motion på forskellige niveauer igennem årene, og en motivation og lyst til at vende tilbage til de mange forskellige oplevelser – timer sammen med venner, sved på panden, stævner og landsstævner og flere rejser på landsdelsholdene – som gymnastikken har givet mig.” – Marianne, der laver gymnastik på holdet Seje damer og Friske gutter i Gedved nær Horsens.

Efterskole med gymnastik

Er du på udkig efter en efterskole hvor du kan lave en masse gymnastik og blive endnu bedre? Så er der nogle ting du skal tænke over. Flere efterskole tilbyder linjer, hvor du vælger dig ind på en linje. Vælger du en gymnastik linje, vil du komme til at lave meget gymnastik og det er også det der er mest fokus på. Derudover er der også mange efterskoler, hvor gymnastik er obligatorisk, men hvor du har mulighed for at lave så mange andre sportsgrene, bl.a. fodbold, håndbold, badminton mm.

Mange efterskoler tilbyder også mulighed for DM i teamgym eller grandprix. Det vil du helt sikkert have mulighed for at spørge om ved en rundvisning på en efterskole fx til Efterskolernes Dag.

Er du i tvivl om hvilken efterskole du vil være mest interesseret i, så kan du på nettet gå på efterskole.dk, hvor du kan søge efter efterskoler lige efter dine interesser. Den vil så komme med forslag til efterskoler du kan besøge for at høre endnu mere, og for at opleve hvordan efterskolelivet er på præcis den efterskole.

Konkurrence gymnastik

Er du interesseret i at lave gymnastik, hvor du er med i konkurrencer, så er der nogle ting der skal overvejes. Det kræver meget af dig, som person, da der er høje krav. Her kræver det udtagelse, og det kræver at man ved meget og er rigtig god. Du har både mulighed for at komme til konkurrencer i Teamgym og grandprix med efterskolen, men der er også hold, som man kan tage kontakt til.

Her vil det være en god idé at google sig frem til et hold, som kunne være noget for dig, samtidig et, som er i nærheden. Læs lidt om dine muligheder for at komme til udtagelse, hvis du mener det er noget for dig.

God fornøjelse med gymnastikken!