Artikler

Hvad skal jeg lave i mit sabbatår efter gymnasiet?

Sabbatår ideer, sabbatår job, sabbatår job i udlandet, sabbatår efter gymnasiet

Du er færdig med 3.g om et par måneder, eller måske er du allerede færdig. Du er ung og fortvivlet om din fremtid, og du grubler konstant over; ”Hvad skal jeg lave i mit sabbatår efter gymnasiet?”. Måske ender du med at gå direkte videre på en videregående uddannelse, eller måske ender du på den anden siden af kloden, med en rygsæk fyldt med oplevelser og internationale venskaber. Du får her en række sabbatår ideer, som du kan tage til overvejelse

Hvad er sabbat år?

Ja, hvad er sabbatår, og er sabbatår kun for nybagte gymnasieelever, som trænger til et afbræk fra uddannelsesræset? Nej, sabbatår er også kaldt noget så eksotisk som slumre år, og de er for alle uddannelsesniveauer. Rigtig mange unge danskere er begyndt at tage sabbatår mellem deres bachelor og kandidat, fordi når du først er en nybagt cand.merc. er det med at holde sig til i jobræset, og så er der kun 6 ugers ferie fremover.

Hvad skal jeg lave i mit sabbatår efter gymnasiet?

Hvis vi fokuserer på de nybagte gymnasielever, som står i et af livets dilemmaer, om hvorvidt de skal studere videre eller hoppe med på sabbatårs vognen. Sabbatår kommer i rigtig mange forskellige variationer, og ingen af dem er bedre end andre. Et sabbatår handler om at gøre det du selv har lyst til, eller det du går drømmer om. Om det er et arbejde fra 8-16, en 5 måneders rejse eller frivilligt arbejde, er op til den enkelte. Du finder en række sabbatår ideer længere nede i artiklen, som en inspiration.

Sabbatår job

Du har rig mulighed for at arbejde i sabbatår og tjene dig selv en god opsparing. Du kan sågar være heldig at få et fuldtidsjob i sabbatåret, som giver dig fastlagte arbejdstimer, og fri i weekenderne. Du får en masse arbejdserfaring, erhvervserfaring og en rock solid opsparing, som kan møblere hele din fremtidige lejlighed samt betale indskuddet og de 3. måneders forudbetalt husleje.

Sabbatår arbejde i udlandet

Sabbatår arbejde i udlandet er for jer, som søger erhvervserfaring med et internationalt perspektiv. Hvis du uddannet HHX elev, har du mulighed for at tilmelde dig PIU (Praktik i udlandet) i minimum et år. Som PIU får du en masse erhvervserfaring, som vil styrke dit CV betydeligt. PIU er nok den sikreste måde at tage et sabbatår job i udlandet, fordi de tilbyder en række goder som:

  • Dansk sygesikring i et år
  • Boligstøtte
  • Rejseudgifter
  • Flytteudgifter

Ikke nok med det, så giver et sabbatår job i udlandet som PIU en række fordele som:

  • Du bliver god til fremmedsprog
  • Du får indsigt i det tyske eller engelske marked og dets virksomhedskultur
  • Du bliver selvstændig og mere moden
  • Du bliver eftertragtet af danske virksomheder, da en stor del af dansk eksport går til England og Tyskland
  • Du får en oplevelse for livet, fordi du oplever en hel ny kultur

Sabbatår job i udlandet med azurblåt hav og surf bølger

Hvis du elsker sand mellem tæerne og bagende sol og glade ferieturister, så er dykker- eller surf assistent, et job der kun kan give dig et smil på læben hver dag. Som dykkerassistent får du primært arbejdsopgaver inden for klargøring af dykkerudstyr, rengøring af båden og efterhånden assistere under vandet.

Som surf assistent får du arbejdsopgaver i surf shoppen, hvor du vil sørge for rengøring af surfbræts, tøj og til tider hjælpe surf instruktørerne ude i vandet. De to former for arbejde i udlandet, er alternativer til sabbatår job i udlandet, hvor du får muligheden for at rejse verden rundt, samtidig med at du får løn, og du kan dermed forblive længere tid i udlandet.

Sabbatår job i udlandet med ski på

Er du enten en haj til at stå på ski, eller drømmer du om at lære det. Så tilbyder Norge, Sverige, Alperne og Pyrenæerne sæsonjobs fra slut november til start maj. Det er de færreste som får drømmejobbet skiinstruktør, men skisportsstederne tilbyder jobs som receptionist, ski lift operatør, tjener og ski guide. Et job hos et skisportssted er en god mulighed for at kombinere arbejde med ski eller snowboard.

Frivilligt arbejde sabbatår

ProjectAroad og workaway er to af de tusinder af hjemmesider, som tilbyder frivilligt arbejde mod kost og logi. Hvis du er en af dem, som ikke har fået det ønskede gennemsnit, som dit drømmestudie kræver. Har du muligheden for at styrke dit CV med frivilligt arbejde i sabbatåret, som gør din kvote 2 ansøgning stærkere, og dermed øger dine chancer for at komme ind på studiet.

Du kan endda kombinere rejse og frivilligt arbejde i sabbatåret. Og med en søgning på Google, finder du hurtig tusinder af sider, som tilbyder frivilligt arbejde, og de tilbyder alle former for assisterende jobs som: havbiolog, markedsføringsassistent, Arkæolog, surf assistent osv.!

Rejse i sabbatår

At leve er at rejse i sabbatår! En rigtig populær beskæftigelse i sabbatåret er, at rejse og se så mange lande som muligt på ca. 3 måneder. Det er blevet en dansk trend, at tage rygsækken på ryggen og råbe; ”I’am going on an adventure!”, uden at se sig tilbage. Det er heldigvis en trend, som giver en masse erfaring og internationale venskaber overalt i verden, samt en rygsæk fyldt med gode oplevelser og nye kulturindtryk.

Om du er surfer, dykker, trekker, festabe eller på badeferie, så tilbyder udlandet alt hvad der behager dig. Og du skal ikke være bange for at tage alene af sted, da du hurtig vil finde nye bekendtskaber, som står i samme situation som dig. På diverse hostels vil du møde massere af søde og til tider underlige mennesker, som gør din rejse mindeværdig resten af livet.

Rejse i sabbatår som en gruppe

Hvis du ikke kan lide ideen om at tage på eventyr alene, så findes der en række danske grupperejse selskaber, som tilbyder grupperejser for nybagte gymnasieelever. Der er både fordele og ulemper ved at tage på grupperejse. Fordelen kan være en ulempe for andre. Fordelen ved grupperejserne er at alt er planlagt, og du derfor bare behøver at møde op i lufthavnen, og dermed bliver du guidet rundt de næste 3 måneder af en turmutter. Rejse i sabbatår som en gruppe er derfor ikke for dig, som gerne vil tage tingene som de kommer, og opleve verden på egen hånd.